Persoane interesate

joi, 10 februarie 2022

Ziua Siguranței pe Internet

 În perioada 7 – 9 februarie a.c., în contextul Zilei Siguranței pe Internet* (Safer Internet Day), sărbătorită, în acest an, la 8 februarie, poliţiştii de prevenire bihoreni au organizat o serie de acțiuni în comunitate, pentru a marca acest eveniment și pentru a aduce în atenţia tinerilor și adolescenților o serie de recomandări privind riscurile și vulnerabilitățile pe care le presupune utilizarea Internetului, precum și recomandări despre cum pot să își securizeze activitatea online.

  Astfel, chiar în 8 februarie, de Ziua Siguranţei pe Internet, polițiștii de prevenire bihoreni în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din municipiul Oradea au lansat atelierul de informare „Internetul, ajutor sau provocare”, destinat tinerilor și adolescenților cu vârste între 10 și 18 ani.

Activitățile desfășurate în cadrul atelierului au ca scop conștientizarea tinerilor cu privire la siguranța acestora în mediul online și la capcanele pe care le pot întâlni. Primii cursanții au fost elevii International School of Oradea.

Polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii organizează atelierul de informare de două ori pe lună, în prima și ultima miercuri din lună, la sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din municipiul Oradea. Tinerii care doresc să participe se pot înscrie la numărul de telefon 0259.403104, iar accesul este gratuit.

De asemenea, la Liceul Tehnologic Sânmartin, polițiștii de prevenire bihoreni au organizat dezbaterea „Siguranță la un clik distanță”, în cadrul căreia, elevii de clasa a VI – a de la respectiva unitate de învățământ, au argumentat pro și contra, în fața colegilor, despre riscurile și beneficiile utilizării Internetului.

Înarmați cu argumente pro și contra, elevii, îndrumați de profesorii diriginți și de polițiști au arătat entuziasm, au manifestat un interes crescut pentru subiectul abordat, dar și multă responsabilitate și au fost dornici să-și exprime ideile.

Astfel, adolescenții prezenți la dezbaterea organizată de polițiștii de prevenire bihoreni le-au transmis colegilor recomandări și mesaje preventive precum: „Fii politicos în on-line, chiar și cu cei răutăcioși. Nu răspunde cu agresivitate la agresivitate!”, „Dacă cunoști persoane în on-line, ține cont că sunt necunoscuți și respectă regulile de siguranță!”, „Întotdeauna poți întrerupe o conversație cu o persoană care te jignește și o poți raporta”, „Mereu trebuie să fim atenți la informațiile pe care le postăm, dar și la ce distribuim pe rețelele de socializare”, „Când te simți în pericol, cere ajutorul unui adult! “, „Ai grijă cu cine comunici în on-line!”.

Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni au derulat întâlniri pe aceeași temă cu elevii de la Liceul Teoretic Lucian Blaga din municipiul Oradea și de la lnternational School Agora.

 În cadrul întâlnirilor cu copiii pe tema siguranței pe Internet, polițiștii de prevenire bihoreni au folosit și materialul educativ în format video „Siguranța tinerilor pe internet”, realizat chiar de ei, în cadrul proiectului „Educație pentru siguranță”

RECOMANDĂRILE POLIŢIEI BIHORENE PENTRU PĂRINŢI

Atunci când le oferiţi copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe Internet, pentru a diminua eventuale pericole, ţineţi cont de următoarele aspecte:

– Comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.

– Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.

– Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!

RECOMANDĂRILE POLIŢIEI BIHORENE PENTRU COPII

– Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate.

– Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!

– Nu spune altor persoane parola de la e-mail-ul tău sau de la conturile de socializare, cu excepția părinţilor.

– Fii atent la utilizarea reţelelor de socializare. Utilizează opţiunile de confidenţialitate pentru a alege cine îţi poate vedea postările!

– Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De

asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.

– Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicaţii fără a-ţi consulta părinţii. Ele pot conţine malware (viruşi informatici) şi produce pagube irecuperabile.

– În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.

– Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!

– Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DINCOLO DE APARENTE

  Campanie de conștientizare cu privire la riscurile asociate traficului și consumului de substanțe interzise   Traficul de droguri și   deț...