Persoane interesate

joi, 3 februarie 2022

„SUNTEM REZULTATUL ATINGERILOR TRĂITE: AFLĂ CUM TE POȚI PROTEJA DE CELE NEDORITE”

 

 Polițiștii de prevenire bihoreni îi informează pe copii despre cum să prevină victimizarea, în cadrul campaniei naționale „Atingeri nedorite”, de prevenire a agresiunii asupra minorilor.          

 

 Campania reprezintă o consecinţă a creşterii numărului de cazuri de abuz sexual înregistrate la nivel național, în anul 2021, conform analizei realizate de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, precum și a consecințelor grave asupra victimelor, așa cum au fost constatate de Asociația Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite copiilor.

 Abuzul sexual conține certe elemente de abuz fizic și psihologic și reprezintă o categorie aparte de rele tratamente aplicate minorului. Abuzul sexual cuprinde atragerea, convingerea, folosirea, coruperea, forțarea sau obligarea de către un adult a minorului la participarea la activități sexuale care servesc nevoilor sexuale ale adultului.

 În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor desfășoară activități informativ - preventive în unitățile de învățământ din județul Bihor, întâlniri cu reprezentanții unor asociații cu activitate în domeniu, precum și întâlniri cu cetățenii, în locuri publice, în cadrul cărora îi informează pe copii despre formele de abuz și despre ce trebuie să facă să se protejeze. De asemenea, cadrele didactice și părinții sunt informați cu privire la indicatorii comportamentali care pot sugera existența unui abuz sexual asupra minorilor, precum și despre condițiile de risc.

  Astfel, pe parcursul lunii ianuarie a.c., peste 150 de copii, profesori din unități de învățământ bihorene și reprezentanți ai unor O.N.G.-uri din județul Bihor au fost implicați de polițiștii bihoreni, on-line sau în mod direct, în activități informativ – preventive desfășurate în cadrul campaniei naționale ,,Atingeri Nedorite”.

 Polițiștii de prevenire bihoreni îi învăţă pe copii despre ce este agresiunea sexuală și care sunt regulile de prevenire a acesteia, despre regulile de comportament pentru a fi protejați, inclusiv în mediul online, despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată și sprijin psihologic.

 În interacțiunea cu copiii, polițiștii de prevenire bihoreni vorbesc pe înțelesul acestora despre prevenirea agresiunii sexuale, dorind să le transmită că nu sunt singuri, să îi încurajeze să raporteze abuzul, chiar dacă vine de la persoane cunoscute sau apropiate, să le vină în sprijin, pentru a-i proteja, iar agresorii să poată fi pedepsiți pentru faptele lor.

 Astfel, copiii sunt informați că oricând se află într-o astfel de situație, pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului.

 

Totodată, copiii află de la polițiștii de prevenire bihoreni că pot scrie oricând la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro  și pe platforma online a organizației https://www.116111.ro/

 Materialele informative pentru copii includ un conţinut elaborat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite. Află cum te poți proteja de cele nedorite”.

 Copiilor le este dedicată și o pagină web care prezintă informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite

Pentru publicul larg, campania de prevenire include un spot video și un spot radio, al căror mesaj reprezintă un apel la prevenire îndreptat și către adulții din jurul copiilor vulnerabili, dar și un apel în vederea semnalării la 112 a situațiilor în care viaţa copiilor este pusă în pericol. 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DINCOLO DE APARENTE

  Campanie de conștientizare cu privire la riscurile asociate traficului și consumului de substanțe interzise   Traficul de droguri și   deț...