Persoane interesate

miercuri, 15 decembrie 2021

ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR BIHORENI, PENTRU SĂRBĂTORI ÎN SIGURANȚĂ

 

Pe parcursul lunii decembrie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor acționează alături de polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor și de jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin folosirea necorespunzătoare sau ilegală a obiectelor pirotehnice, dar și pentru a preveni victimizarea prin infracțiuni de furt, specifice perioadei sărbătorilor de iarnă.

 Astfel, polițiștii de prevenire bihoreni acționează în locuri publice aglomerate, în zona adiacentă stației C.F.R. Oradea, în marile centre comerciale, dar și în piețe și târguri, pentru a informa populația cu privire la principalele prevederi legislative referitoare la orice operațiune cu obiecte pirotehnice, dar și referitor la riscurile privind victimizarea, induse de folosirea necorespunzătoare a obiectelor pirotehnice.

 În interacțiunea cu cetățenii, polițiștii bihoreni le reamintesc faptul că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

 De asemenea, cetățenii sunt informați cu privire la clasificarea obiectelor pirotehnice, potrivit legii, cu mențiunea că sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.

 În paralel cu acțiunile preventive, în perioada 26 noiembrie 2021 - 9 ianuarie 2022, poliţiştii bihoreni desfăşoară activităţi în cadrul acţiunii naţionale ,,Foc de Artificii, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice.

 Scopul acţiunii este creşterea siguranţei cetăţeanului prin identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice și prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri).

 Cetăţenii sunt atenţionaţi că poliţiştii bihoreni vor acţiona pentru combaterea cu fermitate a comerţului ilegal cu articole pirotehnice, dar şi a folosirii ilegale a acestora, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, prin care să se prevină apariţia unor accidente sau pagube materiale.

 Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni vor continua să acționeze preventiv alături de jandarmi bihoreni, pentru siguranța cetățenilor în preajma sărbătorilor de iarnă.

 PREVEDERI LEGALE ȘI RECOMANDĂRI PREVENTIVE:

 Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile 1 (de exemplu: steluțe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice 2, 3 și 4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă ( T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.

 Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

 Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

 SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

 - Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

 - La o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

 - La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

 - La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

 - În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

 - Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

 - La o distanță mai mică de 500 m de păduri.

 Constituie INFRACȚIUNE și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

 - Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;

- Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

- Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni.

 CONTRAVENȚII

 Contravențiile sunt prevăzute de art. 38 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată cu modificările ulterioare.

Sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

 Pentru tulburarea ordinii și liniștii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr.61 din 1991 republicată.

 Reamintim cetăţenilor faptul că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an!

 

Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie,

este

112 - APEL DE URGENŢĂ

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DINCOLO DE APARENTE

  Campanie de conștientizare cu privire la riscurile asociate traficului și consumului de substanțe interzise   Traficul de droguri și   deț...