Persoane interesate

luni, 27 decembrie 2021

Polițiștii de prevenire bihoreni acționează în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a preveni dispariția minorilor sau victimizarea acestora prin diverse infracțiuni.

 

 

 


Campania preventivă „SĂRBĂTORILE SE PETREC ÎN FAMILIE.

TU ȘTII UNDE ESTE COPILUL TĂU?”

          Polițiștii de prevenire bihoreni acționează în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a preveni dispariția minorilor sau victimizarea acestora prin diverse infracțiuni.

În perioada 20 decembrie 2021 – 7 ianuarie 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor acționează în cadrul campaniei naționale de prevenire a disparițiilor de minori „SĂRBĂTORILE SE PETREC ÎN FAMILIE. TU ȘTII UNDE ESTE COPILUL TĂU?”

Plecările voluntare ale minorilor din mediul familial sau din centrele de protecție sunt în legătură strânsă cu sfera emoțională: neînțelegeri cu părinții, interdicții, nevoia de a atrage atenția, respectiv relațiile amoroase.

Activitățile derulate de polițiștii de prevenire bihoreni au ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție.

Prin acțiunile lor, polițiștii vizează responsabilizarea părinților/tutorilor legali asupra obligației de a ocroti minorii sub toate aspectele.

În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni acționează în locurile publice din municipiul Oradea, în parcuri, centre comerciale, informându-i pe minori asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă sau din instituțiile de ocrotire.

Informațiile transmise de polițiști vizează siguranța acestora în perioada sărbătorilor de iarnă, în interacțiunea lor cu persoanele necunoscute atunci când merg pe stradă, la colindat, despre utilizarea legală a obiectelor pirotehnice, despre circulația pe stradă, despre agresivitate și violență, totul pentru a preveni victimizarea acestora.

Mesajele transmise de polițiștii de prevenire bihoreni au ca scop prevenirea implicării copiilor în activități infracționale, atât ca victime, dar și ca autori de fapte penale.

De asemenea, polițiștii bihoreni îi informează pe părinții sau tutorii legali ai minorilor cu privire la necesitatea supravegherii permanente a acestora, la importanța menținerii unei legături de încredere și a unei bune comunicări cu aceștia.

În interacțiunea lor cu copiii și cu părinții, polițiștii de prevenire bihoreni distribuie pliante cu recomandări prețioase, pentru a preveni victimizarea minorilor.

*

Pentru sărbători în liniște și siguranță, polițiștii de prevenire bihoreni recomandă copiilor și părinților:

RECOMANDĂRI PENTRU COPII:

  1. Atunci când doriți să plecați la colindat, mergeți în grup, de preferat însoțiți de un adult, evitând casele necunoscuților sau traseele prea lungi care nu sunt intens circulate sau bine iluminate.
  2. Refuzați alcoolul.
  3. Nu vă jucați cu materiale pirotehnice (petarde).
  4. Reacționați calm în cazul în care sunteți provocați de alți colindători și, în niciun caz, nu răspundeți cu violență la agresivitatea acestora. Dacă vă simțiți în pericol, cereți ajutorul adulților din familie sau, la nevoie, chiar de pe stradă și sunați la 112.
  5. Aveți grijă la autovehicule, respectați regulile de circulație și deplasați-vă doar pe trotuare.
  6. Nu discutați cu străinii și nu consumați dulciuri sau sucuri oferite de aceștia.
  7. Nu vă urcați în mașinile necunoscuților și nu îi însoțiți pe stradă, indiferent de motivul invocat de ei.
  8. Nu plecați de acasă fără acordul părinților/adulților din familia voastră. Anunțați-i unde, cu cine și până când stați.

RECOMANDĂRI PENTRU ADULȚI:

  1. Supravegheați-vă în permanență copiii și cunoașteți anturajul acestora, preocupările, locurile pe care le frecventează.
  2. Fixați-le minorilor un traseu pentru colindat, un orar în care le permiteți să plece și, pentru siguranța lor, însoțiți-i la urat.
  3. Îmbrăcați copiii cu haine deschise la culoare atunci când se deplasează după înserat și respectați mereu regulile de circulație când sunteți împreună, pentru a fi un bun exemplu pe viitor.
  4. Mențineți o bună comunicare cu minorii pentru a putea afla din timp problemele cu care se confruntă, nevoile și temerile lor.
  5. Dacă vedeți un minor neînsoțit pe stradă, stingher, întrebați-l dacă are nevoie de ajutor.

Rețineți semnalmentele lui și, în cazul unei alerte de dispariție de minori, transmiteți autorităților informațiile deținute.

*

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DINCOLO DE APARENTE

  Campanie de conștientizare cu privire la riscurile asociate traficului și consumului de substanțe interzise   Traficul de droguri și   deț...