Persoane interesate

marți, 25 ianuarie 2022

„Atingeri nedorite”- campanie națională de prevenire a agresiunii asupra minorilor

 

„Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”


 

Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, au lansat campania națională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”, semnată de agenția de comunicare integrată Mercury360.

Obiectivul principal al inițiativei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor si publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.

Campania reprezintă o consecinţă a creşterii numărului de cazuri de abuz sexual înregistrate la nivel național, în anul 2021, conform analizei realizate de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, precum și a consecințelor grave asupra victimelor, așa cum au fost constatate de Asociația Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite copiilor.

 Agresiunea sexuală asupra minorilor este un fenomen global în evoluție și una dintre cele mai grave forme de criminalitate, cu unele consecințe de lungă durată, pentru că marchează victimele pentru tot restul vieţii lor. În timp, amintirile se estompează, însă trauma nu trece niciodată. Tocmai de aceea, prevenirea abuzurilor sexuale asupra copiilor trebuie să fie o prioritate, a tuturor, deoarece doar prin creșterea gradului de conștientizare și inițiative adecvate putem preveni acest act infracțional si reduce numărul victimelor.

Campania se adresează publicului larg pentru a crește nivelul de informare în legătură cu posibilele semne ale agresiunilor sexuale și cu ce putem face pentru a raporta astfel de cazuri. În cadrul campaniei, copii şi profesorii vor învăţa despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Copiii vor afla că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro si pe platforma online a organizatiei https://www.116111.ro/.

Cazurile de agresiune sexuală, în care copiii au primit sprijinul psihologilor Asociației Telefonul Copilului, dezvăluie o realitate cruntă, față de care trebuie să luăm atitudine. Conform datelor organizației, principalele victime ale agresiunilor sexuale au fost înregistrate din rândul adolescenților (50%) și preadolescenților (31%), însă cifre alarmante s-au înregistrat și la categoriile mici de vârstă: fete cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani (10%) și băieți cu vârsta cuprinsă între 4 si 7 ani (19%). În 56% dintre situațiile consiliate, copiii au suferit depresii, tulburări de comportament, gânduri și gesturi extreme. 

În acest context, în cadrul campaniei „Atingeri Nedorite”, se vorbește pe înțelesul copiilor despre prevenirea agresiunii sexuale, dorind să le transmitem că nu sunt singuri, să îi încurajăm raportarea, să venim în sprijinul lor, pentru a-i proteja. 

Materialele informative pentru copii includ conţinut elaborat de psihologii Asociatiei Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”. Copiilor le este dedicată și o pagină web care prezintă informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite


 

 Pentru publicul larg, campania de prevenire include un spot video și un spot radio, al căror mesaj reprezintă un apel la prevenire îndreptat și către adulții din jurul copiilor vulnerabili, dar și un apel în vederea semnalării la 112 a situațiilor în care viaţa copiilor este pusă în pericol.


 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DINCOLO DE APARENTE

  Campanie de conștientizare cu privire la riscurile asociate traficului și consumului de substanțe interzise   Traficul de droguri și   deț...