„STOP FURTURILOR DIN LOCUINȚE!”
Pentru că furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, autoritățile de aplicare a legii, din 26 de țări reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL au stabilit ca ziua de 21 octombrie să fie Ziua europeană de prevenire a furturoilor din locuințe, o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.
Fiecare cetățean consideră locuința ca fiind zona în care simte cel mai mare grad de siguranță. Astfel, orice tulburare fără drept a proprietății generează o stare de disconfort, de multe ori fără legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci de însăși încălcarea acestui spațiu intim de securitate personală.
Recomandări pentru protejarea locuinței:
- Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
- Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
- Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineți sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
- - Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
- Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineți în casă bunuri de valoare sau că sunteți plecați de acasă! Selfie-urile sunt și ele distractive, dar aveți grijă la ce lăsați să se observe în imagine. Nu puneți poze în care se poate vedea ce obiecte dețineți sau care e structura apartamentului dumneavoastră.
- Treceți peste impulsul de a anunța pe rețele de socializare că urmează să plecați într-o vacanță extraordinară. Check-in-ul din aeroport vă aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. Dependența de like-uri în social media te poate face vulnerabil.
- Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!
- Asigurați-vă că zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cereți administrației să le înlocuiască imediat.
- Indiferent de pretext, nu le oferiți persoanelor necunoscute informații despre tine sau vecinii tăi. Nici despre bunurile deținute, nici despre programul de lucru.
- Închideți ferestrele și ușa de fiecare dată când plecați de acasă. Unul din patru furturi din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților.
Pentru mai multe informații, accesați: www.prevenireacriminalitatii.ro, www.eucpn.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu